Vortrag: Dr. Vitalie Stavila

Veran­stal­tungs­art:
  • Vortrag

Einladung

Im Rahmen der gemeinsamen Kolloquien der Fakultät für Chemie und chemische Biologie der Technischen Universität Dortmund hält

Dr. Vitalie Stavila
Sandia National Laboratories, California, USA

einen Vortrag mit dem Thema:

Confinement of Hydrogen-Rich Molecules in Highly-Functionalized Pore Environments

Confining molecules in small spaces can fundamentally change their chemical and physical properties. Confined spaces accelerate chemical reactions, alter evolving nanointerfaces, trap unstable intermediates, and affect charge-transfer properties of guest species. In particular, confinement of hydrogen-rich molecules strongly influences the reaction pathways and accelerates the rate-limiting reaction steps. This presentation will focus on three topics, each of which illustrates the combination of innovative synthesis, computational modeling, and state-of-the-art characterization tools for probing and understanding confinement of hydrogen-rich materials and molecules in various pore environments. 1) Synthesis of “molecular” aluminum hydrides within highly-functionalized pores of Metal-Organic Frameworks (MOFs) and Covalent-Triazine Frameworks (CTFs) as the ultimate limit of hydride nanoconfinement; 2) The “inside-outs” of hydrogen release from metal hydride nanoclusters, and effect of evolving nanointefaces on reversibility in confined metal amides/nitrides. 3) MOF-based catalysts for the reversible dehydrogenation of Liquid Organic Hydrogen Carriers (LOHCs) based on homocoupling reactions in polyalcohols. Not only nanoconfinement changes the reaction pathways and accelerates the rates of hydrogen release and uptake, but in selected cases it also dramatically lowers the pressure and temperature required to achieve full reversibility. Together, these results demonstrate significant progress in our understanding of nanoconfinement phenomena, but also show that we are far from the end of the road when it comes to exploiting the reactivity of small molecules and clusters in highly-functionalized and frustrated pore environments.

Zeit: Donnerstag, 01.09.2022 um 16.15 Uhr
Ort: Hörsaal C/HS 2, Chemiegebäude, Campus Nord

Für die Dozenten der Chemie
Im Auftrag des Dekans