Vortrag: Herrn Prof. Michael Mastalerz

Beginn: Veranstaltungsort: Hörsaal C/ HS 1, Chemiegebäude, Campus Nord
Veran­stal­tungs­art:
  • Vortrag

DER VORTRAG FÄLLT LEIDER AUS!

Einladung

Im Rahmen der gemeinsamen Kolloquien der Fakultät für Chemie und Chemische Biologie der TechnischenUniversität Dortmund und des RTG- Kolloquiums GRK 2376 hält

Prof. Michael Mastalerz
Organisch-Chemisches Institut

einen Vortrag mit dem Thema:

Shape-Persistent Organic Cages of Various Size, Geometry and Function

Abstract: Since a few years, the research interest in shape-persistent organic cages has significantly increased because these can be synthesized by applying e.g. multiple and (reversible) condensationreactions, which is called dynamic covalent chemistry (DCC). The cages can be made in of different size, geometry and more important function. Insights into structural needs for successful synthesis will be given as well as outstanding materials properties discussed.

Zeit: Dienstag, 31.01.2023 um 17.15 Uhr
Ort: Hörsaal C/ HS 1, Chemiegebäude, Campus Nord

Für die Dozenten der Chemie und des GRK 2376 Prof. Dr. Guido Clever

© Prof. Michael Mastalerz
Figure 1. Examples of shape-persistent organic cages (X-ray structures)

Selected References:
•M. Mastalerz, Acc. Chem. Res. 2018, 51, 2411-2422.
•M. Mastalerz, M. W. Schneider, I. M. Oppel, O. Presly, Angew. Chem. Int. Ed. 2011, 50, 1046-1051
•G. Zhang,O. Presly, F. White, I. M. Oppel, M. Mastalerz, Angew. Chem. Int. Ed. 2014, 53, 1516-1520.
•G.Zhang, O. Presly, F. White, I. M. Oppel, M. Mastalerz, Angew. Chem. Int. Ed. 2014, 53, 5126-5130
•D. Beaudoin, F. Rominger, M. Mastalerz, Angew. Chem. Int. Ed. 2017, 56, 1244-1248
•T. H. G. Schick, J. C. Lauer, F. Rominger, M. Mastalerz, Angew. Chem. Int. Ed. 2019, 58, 1768-1773.
•A. S. Bhat, S. M. Elbert, W.-S. Zhang, F. Rominger, M. Dieckmann, R. R. Schröder, M. Mastalerz, Angew.Chem. Int. Ed. 2019, 58, 8819-8823.
•P.-E. Alexandre, W.S. Zhang, F. Rominger S. M. Elbert, R. R. Schröder, M. Mastalerz, Angew. Chem. Int.Ed. 2020, 59, 19675-19679.
•P. Wagner, F. Rominger, W.-S. Zhang, J. H. Gross, S. M. Elbert, R. R. Schröder, M. Mastalerz, Angew.Chem. Int. Ed., 2021, 60, 8896-8904.